YenibirŞirket


yenibirsirket@gmail.com

Şirketinin ve geleceğin için ticari ilk adımlarını atmadan önce bilmen gereken neler biliyor musun?

Şirketini kurmaya karar vermişsin fakat ne yapman gerektiği hakkında bilgiye sahip değilsin. Yapman gerekenler hakkında sizlere vereceğimiz bilgiler ışığında artık ne yapmanız gerektiğini bileceksiniz. Söyleceğimiz adımları izlersen sizleri Kuruluş, Vergisel ve Teşviki konular zorlamaktan çıkarak anladığınız ve bunlar karşısında ne yapmayı bilen bireyler olacaksınız.

1- şirketinizin alanı

Öncelikle bu siteyi ziyaret ediyorsanız zaten şirketiniz hangi ana ve alt faaliyet alanlarda hizmet vereceğini kurgulamış araştırmalarınızı tamamlamış bulunmaktasınız. Bizlerinde sizlere katkımız olsun diye aşağıda bahsedileceği üzere şirketinizini resmiyete dökmek ve kamu kurumlarıyla şirketin hayatı boyunca yaşadığı ilişkiyi özetlemek ve faydalı bilgileri sizlere sunmak olacaktır.

2- kuruluş aşaması

Şirketinizin kuruluş aşamasına karar verdiniz üretim yada hizmet vereceğiniz alanları seçtinizi varsayıyoruz bu aşamada. Sizlere kuruluş aşamasına başlamadan önce ilk tavsiyem bir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirden destek almanız olacaktır, Çünkü aşağıda belirttiğim aşamaları bilgi birikimleri ve görev tanımları gereği sizlere yardımcı olacaklar. Şimdi kuruluşun aşamaları sırasıyla Mersis, Ticaret Odası, Vergi Dairesi, SGK, Belediye ve İlçe Tarım olarak devam ediyor yukarıda bahsettiğim kurumlar gözünüzü korkutmasın aşağıda belirtildiği gibi gidildiğinde, normal rutin ve yorucu olmayan bir süreç olduğunu göreceğiz.


Projenin adı

2.1. Mersis;

Mersis eğer kuracağınız şirket bir limited veya a.ş ise ilk giriş yapıp başvurunuzu yapmanız gereken mecra olacaktır. E devlet üzerinden mersis'e giriş yaptıktan sonra;

-Ortakları tanımlıyorsunuz

-Şirketin adresini

-Şirketin faaliyetlerini yani amaç konusunu

-Sermaye yapısını (payların dağılımını)

-Sermaye ödeme şekli en fazla 24 ay içinde ödeme taahhütü verilebilir.(a.ş. şirket kuruluş aşamasında mersis adımından hemen sonra taahhüt ettiği sermayenin %25'i bankaya şirket hesabı açarak sermaye ödeme mektubu alırlar. şirket kuruluş işlemi bittikten sonra para serbest kalır)

-Şirketin ünvanı

-Şirketin Müdürünün seçimi

-Şirket Potansiyel vergi numarası oluşturulur

bu önemli adımlar doldurulduktan sonra mersis onayına gönderilir ve bağlı bulunan ticaret odasından randevu oluşturulur.

TİCARET ODASI VE MERSİS

2.2. Ticaret Odası;

Ticaret odası safhasına geldiğimizde her ticaret odasının farklı işleyişi olduğunu unutmayalım bunun için ilk önceliğimiz mersis işini bitirir bitirmez bağlı bulunduğunuz ticaret odasını arayınız. (bağlı bulunduğunuz ticaret odası mersiste mevcuttur.) her ticaret odasının internet sitesinde başvuru evraklarının neler olduğunu söyleyen yardımcı formlar ve yazılar mevcuttur. ticaret odasında yapılcak işlemler şirket evraklarını imzalamak imzaya vekaleten ve re'sen gidilebilir. imzalama işlemlerini ortaklar ve dışardan atanan müdür varsa bu kişiler imzalar.

TİCARET ODASI VE MERSİS

2.3. Vergi Dairesi ve SGK;

Yukarıdaki işlemleri belki zorlanarakta olsa tek başınıza yapabildiniz ama bundan sonraki adımları bir mali müşavir tarafından yapılması gerektiğini söylemem gerekmekte bu kanunende böyledir. Ticaret odası sizlere karar defterleri ve mali defterlerinizi verdi, bu defterlerinizle beraber mali müşavirinize ticaret sicil tasdiknamesi, imza sirküsü, muhasebe vekaleti ve ortak kimlik fotokopilerini teslim edeceksiniz, bu kuruluş dosyanızın tamamlandığını ve artık vergi levhanızı müşavirinizin sistem üzerinden alacağı vergi dairesi kullanıcı bilgileriyle teslim alabileceğiniz anlamına gelmekte, (şirketiniz kurulduğu için en yakın sürede vergi dairesi tarafından şirket adresine yoklama memurları ziyarete gelmektedir.) çalışanınız varsa yine müşaviriniz sgk bildirimlerimlerini yaparak sigortalılık süreçlerini başlatarak aylık bildirimleri gerçekleştircektir.

Artık sizin için vergisel bir süreç başladı;

KDV, MUHTASAR, DAMGA, KURUM GEÇİCİ, KURUMLAR VERGİSİ ve SGK PRİM gibi öncelikli vergi ödemeleriniz olacaktır.

2.4. Belediye ve İlçe Tarım;

Bu aşamaya gelinmiş ise firmanız artık üretim veya hizmet veren bir tüzel kişiliğe ulaşmış anlamına gelmektedir. yaptığınız işe bağlı olarak belediyeden işyeri ruhsatı almanız gerekmektedir. rutin evraklarla belediyeye başvuruda bulanabilirsiniz bu evraklar şirketinizin sicil evraklarındaki evraklardır. İlçe Tarım ise gıda ve tütün işletmelerinin ek kayıt oluşturması gereken bir kamu kurumudur.

BELEDİYE

3- TEŞVİKLER

Türkiyede 6 bölgeli teşvik sistemi vardır yatırım teşvik sistemi verilen bu alanda şirketler yıllık vergi ödemelerinde indirim sgk primlerinde işveren teşviği ve kdv indirimleri gibi faydalardan yararlanmaktadır, bunun yanında şirketler KOSGEB, SGK ve İŞKUR gibi kamu kurumlarının teşviklerinde faydalanmaktadır. bahsi geçen teşvikler firmanızın mali müşavirlerinden destek alınarak başvurulması gerekmektedir.

ŞİRKET KURULUM İÇİN YARDIM VE SORULARINIZI AŞAĞIDA BELİRTİLEN MAİL ADRESİNE YAPINIZ

BİR İŞ GÜNÜ İÇİNDE ÜCRETSİZ DÖNÜŞ YAPILACAKTIR.

yenibirsirket@gmail.com